Er du ikke snart færdig med den bog?

Skrivemaskine, manuskript, manus, forfatter

Tålmodighed er en dyd, men nok mest for mig!

… for aldrig i min vildeste fantasi, havde jeg forestillet mig, at skulle igennem så vild en proces, som da jeg sagde ‘JA’ til Baadsgaards Books ApS og underskrev bogaftalen på ‘Du ejer mit hjerte’! Men hold nu K*** jeg har lært meget på kort tid.

Uden nogen form for uddannelse, kurser, skriveklubber, skrivepartner eller hvad der findes af skriveværktøjer derude, fulgte jeg mavefornemmelsen og gjorde som ALLE forfattere råder forfatterspirer til – SKRIV! Begyndelsen på alle bøger, er en god idé til en historie og den havde jeg. Det startede som en novelle, men efterhånden som historien fik ben at gå på, ville den bare ikke stoppe!

Redigering, redigering og atter redigering

Gennem processen har manuskriptet set mere end tyve øjne. En håndfuld grundige betalæsere, forfatterkollegaer, interne og eksterne redaktører har været teksten igennem, og trukket mig gennem ‘to does’ og ‘donts’ og jeg har virkelig lært forfatterfaget på den hårde måde. Lektier i ‘show not tell’, udlusning af oplagte ‘begynderfejl’, omvendte ordstillinger, nutid/datid og irriterende fyldeord som; at, jeg, så, sin, min, lidt, næsten, lige ved osv. Begynd helst ikke med; men, at og da OG alle de andre “regler” der skal ende med en “perfekt” tekst. Tilpasning af plot, slette overflødig tekst og beslutninger om ‘berettermodel’ eller ‘tre-akts-model’, var ting jeg OVERHOVEDET ikke anede eksisterede. Men det gør jeg nu!

Når livet spænder ben

Engang imellem vælger man ikke selv og livet spænder ben. Personlige udfordringer stoppede alle projekter og fokus var andetsteds. Behov for nulstilling kan være altopslidende, men også bruges konstruktivt. Alligevel var jeg nødt til at tilsidesætte bogdrømmen og hamre pauseknappen i, for en periode. Heldigvis kun et halvt års tid, men det sætter ALT tilbage og forstyrrer processen. Heldigvis har jeg et forståeligt og empatisk forlag, der prioriterer balancen mellem privatliv og skriveproces. Det bedste resultat kommer fra en forfatter, der er 100% klar i hovedet og optanket på energikontoen. Sidste skub kom efter en vellykket forfatterweekend, med ligesindede, pragtfulde forfatterkollegaer, arrangeret af Danmarks bedste romanceforlag <3

Redigering, manus, manuskript, forfatter

Next step – korrektur

Er du ikke snart færdig med den bog? Er et spørgsmål jeg hører jævnligt og der hører altid en forklaring med. Det sker jo ikke over nat og processen er lang. I mit tilfælde, meget lang!

Manuskriptet har været igennem SYV redigeringer. Syv! Så det siger en del om rejsen. Normalt ligger redigeringsprocessen med færre, men der har været en del der skulle styr på. Rå-manus lå på 146.367 ord og sidste manus jeg sendte til redaktør, var på 79.492 ord, så ja, næsten halveret. ‘Kill your darlings – less is more’, sagde redaktøren. Suk … der er røget en del. Jeg har tilsyneladende tendens til at være meget detaljeret, elsker at beskrive og gå i dybden med tekst, der er irrelevant for læseren, men øvelse gør mester.

Der er regler for, hvad en romance skal indeholde, alt efter modellen, og tilpasningen har været intens hele vejen igennem, men den er ved at være der. Efter sidste redigering er anslag, præsentation, uddybning, point of no return, konfliktoptrapning, klimaks og udtoning ved at falde i hak. For den vågne, er det opskriften på en god berettermodel og den løsning jeg har valgt til ‘Du ejer mit hjerte’. Nu ser vi hvad redaktøren siger og får forhåbentligt det sidste på plads, når manus lander retur i indbakken, for korrekturlæseren sidder og hopper i stolen, spændt på at gennemgå hele den grammatiske og sproglige del af processen.

Tør jeg forestille mig cover og bagsidetekst, inden jul? Kryds fingre derude, for jeg har brug for at 2023 er året, hvor den største drøm går i opfyldelse.

Forfatter, Helle Renée Chapman